Kredittkort bringer stort sett med seg massevis av fordeler, men dersom man er uforsiktig med bruken og oppbevaringen av kortet så kan disse fordelen fort bli snudd til ulemper. For ettersom disse plastikkortene gir tilgang til opp mot 150 000 kroner hos enkelte, så er risikoen for at man kan bli svindlet eller utsatt for tyveri stor. Tar du disse forhåndsreglene som vi nå skal se nærmere på, så kan du i alle fall ha god samvittighet for at du har brukt kredittkortet på en trygg og sikker måte.
Aldri oppbevar PIN-koden sammen med kortet
Den største feilen man gjør, som kanskje oftest forekommer hos eldre som sliter med å huske på alle de ulike PIN-kodene, er at de noterer ned den firesifrede koden og oppbevarer lappen sammen med kredittkortet. Du må aldri skrive ned PIN-koden slik at tyvene også får tak i den samtidig som de stjeler kredittkortet ditt, slik at lommeboka er et dårlig sted for å notere ned denne viktige koden. Skal du ha den skriftlig, så bør den oppbevares i en safe (separat fra kredittkortet) eller et annet sted der tyvene umulig kan få kloa i begge deler.
Ikke etterlat kortet ditt alene
På reise vil man ofte betale med kredittkort, kanskje på restaurant eller i andre situasjoner. Da skal kelneren komme med kortautomaten til bordet ditt, eller så skal du selv bli med bort til den fastmonterte automaten dersom det ikke finnes en håndholdt terminal. Dersom du etterlater fremmede alene med kredittkortet ditt, så har du ingen garanti for at sensitive detaljer blir stjålet. Dette gjelder for øvrig også på hoteller og i resepsjonen der – følg med på hva de ansatte gjør dersom de på noen måte har behov for å se på kredittkortet ditt.
Mistanke om svindel? Sperr kortet!
Det første du må gjøre dersom du mistenker at noen har fått tak i kredittkortinformasjonen din, er å ringe banken din. De fleste norske utstedere av kredittkort har døgnåpne linjer der man kan ringe, og enten blir kortet da sperret automatisk eller så får du hjelp av en kundebehandler. Det kan også lønne seg å ha regionsperre på kortet når man befinner seg hjemme i Norge, for på denne måten unngår man at man blir svindlet og misbrukt over nettet slik tilfellene ofte er. Uansett er det viktig å få sperret kortet så snart som mulig, slik at misbruken ikke blir for stor.
Mistet kort? Sperr kortet!
Det samme gjelder dersom du skulle miste kredittkortet. Du kan naturligvis bruke noen minutter på å lete, men det gjelder å få sperret kortet kjapt – tyvene sitter ikke på gjerdet og venter. Spesielt hvis man er på ferie utenlands og ikke finner kortet vil det være viktig å sperre det så kjapt som mulig, men det samme gjelder naturligvis også her hjemme. Kortet vil riktignok etter sperring ikke kunne bli brukt igjen, slik at du blir tilsendt et nytt kort, men selv om dette er ugunstig så er det ingen vei utenom sperring dersom man mistenker at kortet har blitt stjålet eller at det rett og slett har blitt mistet.
Følg med på kontoutskriften
Du bør jevnlig følge med på kontoutskriften slik at du unngår et sjokk når det plutselig kommer en regning på flere tusen kroner. De fleste banker har gode systemer som fanger opp svindel og misbruk, men det er ikke alltid dette lar seg gjøre. Hvis du bruker kredittkortet aktivt i hverdagen så er det særlig viktig at du følger nøye med på de beløpene som blir trukket fra kortene. For hvis det er mange transaksjoner hver dag, der du selv står for en del av dem, så vil det være ekstra vanskelig å legge merke til om det er svindlere som bruker kortet ditt innimellom dine egne trekk. Sjekk gjerne kontoutskriften flere ganger om dagen.
Ikke handle i mistenkelige nettbutikker
Netthandel er en av de største årsakene til kredittkortsvindel. Her gjelder det å danne seg et bilde av nettbutikken før man handler, og man kan gjerne gjøre litt research på hvilke betalingsleverandører som tilbys i nettbutikken. I Norge blir useriøse aktører stort sett fjernet fra markedet relativt kjapt, og de fleste seriøse nettbutikker bruker eksterne betalingsleverandører som Klarna, DIBS eller NETS. Se etter symbolene og systemene til disse selskapene når du betaler, og du vet at du er i trygge hender. Nettbutikker, og da spesielt utenlandske som bruker egne betalingsløsninger på sine egne nettsider, bør i stor grad unngås da disse ofte er årsaker til svindel.
La kredittkortet ligge igjen hjemme under byturer
Er du glad i en fest og en fuktig kveld på byen? I så fall bør du la kredittkortet ditt ligge hjemme. Ikke bare fordi det sannsynligvis vil spare deg for penger, men når man er påvirket av (mye) alkohol, så er det et optimalt tidspunkt for tyver og svindlere å slå til på. Og du vil ikke merke at kredittkortet er borte før det er for sent. Dessuten er sjansen også mye større for at du mister kortet hvis promillen er for høy, og det er fritt frem for fremmede å handle med det. Følgelig er det en ting vi ikke anbefaler – nemlig å kombinere kredittkort med alkohol.
Skaff et kredittkort som bruker totrinns-verifisering
Med et kredittkort som er knyttet opp mot BankID kan du i stor grad sikre deg mot svindel over nettet. Den store utfordringen med mange kredittkort er at man kun trenger den informasjonen som er påført kortet for å bruke de, men hvis man også er avhengig av BankID for å gjennomføre en transaksjon, så har man i stor grad sikret seg mot svindel over nettet. Mange norske banker tilbyr slike kredittkort, og dette er absolutt å anbefale dersom man er bekymret for at noen skal misbruke kredittkortet gjennom netthandel.
Referanser: